سقوط آسانسور و ترس این موضوع برای خیلی از افراد در تمامی سنین و اقشار ممکن است وجود داشته باشد، آسانسور کمک زیادی به مردم برای حمل و نقل در ساختمانهای مسکونی، اداری، هتل و… میکند. یکی از پرکاربردترین وسیلهها برای جابجایی افراد در تمام سازهها میباشد. اما با این وجود ترس از سقوط آسانسور هم یک امر طبیعی است، این حس ممکنه بخاطر شنیدن اخبار یا خاطره بد در ذهن شما شکل گرفته باشد. برای هر شخصی شاید پیش آمده باشد که در هنگام استفاده از آسانسور شاهد گیر کردن در یک طبقه، کاهش و افزایش سرعت به صورت ناگهانی و عجیب بوده باشد. راه حل این مشکلات، سرویس و نگهداری آسانسور به صورت دورهای و همچنین داشتن بیمه مسئولیت آسانسور هم به شما کمک میکند تا در زمانی که حادثهای رخ داد بتوانید خسارات وارد شده را جبران کنید.
البته با توجه به پیشرفت بیشتر فناوری چنین اتفاقی کمتر رخ میدهد، ولی همیشه باید برای حوادث غیرقابل پیشبینی آماده باشیم! سوالاتی که ممکن است ذهن شما درگیر کرده باشد، در زمان سقوط آسانسور چه باید کرد؟ چگونه از سقوط آسانسور جلوگیری کنیم؟ تا انتهای این مقاله جواب همه سوالات و راههای جلوگیری خواهیم گفت حتما مطالعه کنید.
آمار سالانه کشتههای آسانسور
وسیلههای حمل و نقل افراد بین طبقات فقط آسانسور نیست و در کنار بالابر، از پلههای برقی هم برای جابجایی بین طبقات استفاده میشود. در زمان استفاده از این وسایل باید به نکات گفته شده که روی آنها نصب شده است، توجه داشته باشید و رعایت کنید. طبق آمار ۲۸ نفر در سال بخاطر حوادث داخل آسانسور فوت میکنند. البته که آمار فوتیها و حوادث پله برقی از حوادث آسانسور سبقت گرفته است.
خطر سقوط آسانسور
افتادن آسانسور همه افراد را تهدید میکند، این تهدید شامل کسانی که از آسانسورهای بیمارستانی، مردم عادی در آسانسورهای مسکونی، کارگران در زمان استفاده از آسانسورهای کارگاهی و ساختمانی نیز میشود.
بیشترین افرادی که با چنین اتفاقاتی دست و پنجه نرم میکنند، تعمیرکاران آسانسور هستند، این افراد به دلیل اینکه در موقعیتهای خطرناکی قرار دارند باید در زمان سرویس ، نکات ایمنی را رعایت کنند.
سیستم ایمنی آسانسور
بیشترین دلیل سقوط آسانسور که شاهد بودیم که به دلیل پارگی سیمهای بکسل بوده است، اما به لطف پیشرفت سیستم ایمنی آسانسور احتمال سقوط بسیار کاهش پیدا کرده است. اجزایی که در این فهرست معرفی میکنیم برای گرفتن استاندارد آسانسور طبق اساس قانون آسانسور که زیرشاخه قوانین نظام مهندس و کنترل ساختمان است الزامی میباشد.
اجزای سیستم ایمنی آسانسور
- ترمز
دلیل سقوط آسانسور هر چیزی ممکن است باشد، ولی اگر ترمز قدرتمندی داخل آسانسور بکار گرفته شود، جای نگرانی نیست و میتواند در هر طبقه ای آسانسور را متوقف کند. - پاراشوت
پاراشوت (ترمز اضطراری)، این ترمز در زمانی که سیمهای بکسل(کابل) شل شوند یا اینکه سرعت آسانسور از حد مجار عبور کند، فعال میشود و آسانسور متوقف میکند. - کابل
بر روی کابین هر آسانبر حدود ۴ کابل وجود دارد. برای حمل و نقل آسانسور حتی یکی از کابلها کافی میباشد، اما برای افزایش ایمنی تعدادی سیم بکسل(کابل) روی کابین آسانسور قرار گرفته است. - ضربه گیر
یکی از مهمترین و اصلیترین اجزای سیستم ایمنی آسانسور در زمان سقوط، وجود ضربه گیر است. در انتهای کابین آسانسور تعدادی ضربه گیر به شکل فنری وجود دارد که در زمان سقوط آسانسور، شدت ضربه به صورت چشم گیری کاهش پیدا میکند.
هنگام سقوط آسانسور چه باید کرد
در صورت مواجه شدن با این حادثه، باید خونسردی خود را حفظ کرده و سریع تصمیم گیری کنید. پرش در زمان سقوط آسانسور، این یک افسانهای بیش نیست که در بین مردم بازخوانی میشود که اگر در حین برخورد آسانسور پرش کنید، صدمه کمتری به شما وارد میشود. اما به دلیل اینکه نمیتوانیم پیشبینی کنیم آسانسور چه زمانی با زمین برخور میکند با پرش ممکن است عضو مهمی از بدن شما با کف کابین برخورد کند و صدمات شدیدی به شما وارد شود.
در صورت پریدن سر شما به سقف کابین برخورد کند و ناحیه سر و ستون فقرات صدمه ببیند؛ شیوه درست دراز کشیدن در کف آسانسور میباشد، در زمان مواجه شدن با حادثه سقوط آسانسور، شما باید به پشت در کف آسانسور دراز بکشید و اگر یک جسم نرم دارید زیر سر خود بگذارید. به عنوان مثال اگر کیف دستی به همراه دارید استفاده نمایید، در این مواقع میتوانید دست خود را روی سر قرار دهید تا شدت ضدمه را کاهش دهید. استفاده از زنگ هشدار در زمان حادثه، حتما سریعاً از زنگ هشدار استفاده کنید تا بتوانید در کوتاهترین زمان ممکن دیگران را از این اتفاق آگاه سازید.
علت سقوط آسانسور چیست
اگر وسایل و تجهیزات آسانسور سالم باشد و سرویسها منظم به صورت دورهای انجام شود، قطعات با کیفیت و استاندارد بکار رفته باشد، سقوط آسانسور نیز پیش نمیآید. در ادامه مواردی را بررسی میکنیم که ممکن است دلیل سقوط آسانسور باشد.
- پارگی کابل
همانطور که گفتیم در تمامی آسانسورها ۴ کابل از جنس فولاد(سیم بکسل) وجود دارد که وظیفه حفظ تعادل آسانسور را دارند. البته که هر کدام از کابلها به تنهایی توانایی نگهداری آسانسور را دارند، فقط در صورتی که هر ۴ کابل پاره شود، احتمال سقوط وجود دارد. معمولاً در چنین شرایطی که هر ۴ کابل از کار بیفتند، ترمز ریل فعال شده و از سقوط آسانسور جلوگیری میکند. - عمل نکردن ترمز ایمنی و پاراشوت
یکی از کلیدیترین تجهیزات ایمنی آسانسور پاراشوت یا ترمز اظطراری است. در صورتی که سرعت آسانسور از حد مجاز عبور کند، این سیستم موجب توقف آسانسور میشود. همچنین اگر کابین از سیستم اتصال دهندهی خود رها شود، ترمز ایمنی کابین را متوقف میکند. عمل نکردن ترمز ایمنی عوامل زیادی دارد ممکن است بخاطر تنظیم نبودن فاصله فکها تا ریل و عدم هماهنگی فک چاه، عملکرد سیستم ترمز را مختل کند. - سقوط وزنه تعادل
در شرایط مختلف و با گذر زمان وزنه تعادل آسانسور به هیچ وجه با فرسودگی روبرو نخواهد شد. تنها در شرایطی علت افتادن آسانسور میتواند وزنه تعادل باشد که به درستی نصب نشده باشد. - خراب شدن قرقرهها
یکی از مهمترین قسمتهای هر آسانسور قرقره است. در صورتی که این قسمت با خرابی روبرو شود احتمال خلاص شدن آسانسور زیاد میشود.
جمع بندی: حادثه خبر نمیکند و خطر همیشه در کمین است، در بسیاری از موارد میتوان از سقوط آسانسور با رعایت اصول جلوگیری کرد. خریداری آسانسور استاندارد از شرکتهای معتبر، استفاده از لوازم و قطعات اورجینال و باکیفیت، انجام سرویسهای دورهای و ماهیانه با تکنسینهای کاربلد و مجرب، بکارگیری تجهیزات ایمنی با کیفیت مانند زنگ خطر، سیستم ترمز و تلفن ، همچنین بیمه مسئولیت میتوان از این حوادث جلوگیری کرد.